[...] przy czym dominujące są tutaj podroby (szczególnie wątróbka). Pewien procent zapotrzebowania zaspokoić mogą również jaja kurze, czy niektóre przetwory mleczne oraz ryby. O ile forma K1 witaminy K jest szerzej rozpowszechniona w produktach spożywczych, to forma K2 cieszy się dłuższym okresem półtrwania w organizmie, co sprzyja stopniowemu [...]
[...] przypadkach nawet więcej. Jednak niektóre rodzaje przetwarzania żywności mogą niszczyć kluczowe składniki danego warzywa takie jak azotany znajdujące się m.in. w burakach. O ile wybór mrożonek wydaje się jak najbardziej dobrym pomysłem, o tyle w przypadku warzyw konserwowych przechowywanych w puszkach należy zachować ostrożność. BPA znajdujące [...]
Wiele razy przytaczałem badania i dane naukowe dotyczące „witaminy B17” (laetrile), rzekomo cudownych właściwości przeciwnowotworowych witaminy C (podawanej dożylnie), bądź innych szamańskich wierzeń. Nauka bazuje na sprawdzaniu tez w dobrze kontrolowanych warunkach (badaniach klinicznych z grupą placebo, przy podwójnie ślepej próbie). [...]
Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Aby mogła odgrywać swoją rolę, musi być jednak codziennie konsumowana w odpowiedniej ilości. Przy spełnieniu tego warunku witamina C stanowi czynnik wspierający potencjał antyoksydacyjny organizmu, co może mieć znaczenie m.in. w kontekście przeziębień. Podaż i suplementacja podczas [...]
[...] masz ochotę na gotową kanapkę, wówczas wybierz tę z ciemnego pieczywa i bez majonezu. Podsumowanie Koniec z wymówkami o braku czasu na przygotowanie pożywnych posiłków. O ile rozumiemy, że rano mało kto myśli o robieniu jedzenia, tak wieczorem większość z nas ten czas ma. To naprawdę zajmie tylko chwilę, a rano będziesz się cieszyć, że nie [...]
[...] z produktów mlecznych takich jak twarogi, jogurty, sery itp. Można by zatem uznać, że dieta wegetariańska to niemal pewność niedoborów. Sprawa nie jest do końca przegrana, o ile będziemy odpowiednio często sięgać po roślinne źródła tego minerału. Należą do nich tofu, brokuł, jarmuż, szpinak, migdały, suszone figi, biała fasola i wiele innych. [...]
[...] kilokalorii dziennie. Kto zje więcej pizzy, hamburgerów czy makaronu. Przejadanie się obciąża ustrój i może drastycznie skrócić życie. Nie warto tego robić. Jedz tylko tyle, ile potrzebujesz, aby osiągnąć swój cel sylwetkowy. Nie kopiuj negatywnych wzorców. Ani głodzenie się, ani „obżeranie” nie są zdrowe. [...]
Choć może w skali makrokosmosu przerwa w treningach nie znaczy dosłownie nic, to jednak dla części z nas, może się wydawać, jakby świat miał się skończyć. Jednak, jeśli przerwa trwa tylko kilka dni, może ona wyjść wręcz „na plus” dla sportowca. Absolutnie żadnej diety redukcyjnej! Organizm pozbawiony najbardziej anabolicznego czynnika, czyli [...]
[...] mu się bronić przed tego rodzaju zjawiskiem. Sportowcy są narażeni na większy stres oksydacyjny, z którym ustrój potrafi sobie skutecznie poradzić. Dzieje się tak, o ile zapewni się podaż właściwej ilości antyoksydantów, np. witamin A, C, E, koenzymu Q10, flawonoidów, kreatyniny, neopteryny, melatoniny, antocyjaniny, w diecie. [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]
[...] 9,1 g sezamie – 7,9 g jeżynach – 5,3 g fasoli czerwonej – 25 g wiórkach kokosowych – 21,1 g Jak widać dostarczenie 30-40 g błonnika nie jest wielką trudnością, oczywiście o ile mamy odpowiednio zbilansowaną dietę. Podsumowanie Bezwzględnie warto uwzględnić produkty bogate w błonnik. Powinny być one nieodłącznym elementem naszej codziennej diety, [...]
Dieta ze stosunkowo dużą ilością witaminy B3, chroni przed chorobą Alzheimera. Witaminę tę znajdziemy w takich produktach, jak kurczak, orzeszki ziemne czy tuńczyk. Teoria ta pochodzi z badania epidemiologicznego z 2013 roku, wykonanego przez amerykańskich naukowców z Rush Institute for Healthy Aging. Zostało ono opublikowane w Journal of [...]
[...] do końca byłaby zadowolona ze swojego wyglądu. A nawet jeśli ktoś taki się znajdzie, to jeśli posiada nadmiar tkanki tłuszczowej może i powinien pomyśleć o swoim zdrowiu. O ile bowiem niewielki jej naddatek może nie powodować katastrofalnych skutków dla zdrowia i być jedynie drobną przeszkodą wizualną, o tyle jej większa ilość może stanowić [...]
Witamina A jest niezbędna do prawidłowego wzrostu, reprodukcji, odporności i widzenia. Należy do jednych z ciekawszych związków, długi czas była niedoceniana, a wcześniej nie wiedziano, iż istnieje, jednak obserwowano niepokojące objawy związane z niedoborami. Sok z wątroby, czyli szamani w akcji W papirusie Ebera opisano zjawisko nocnej ślepoty [...]
Arbuz to słodka i niesamowicie orzeźwiająca letnia przekąska. Jest pyszny, w okresie letnim stosunkowo tani, a przy okazji zapewnia nam nawodnienie (tak ważne w wysokich temperaturach powietrza) i wiele niezbędnych składników odżywczych. Wraz z melonem, dynią, ogórkiem i cukinią, arbuzy należą do rodziny dyniowatych (łac. Cucurbitaceae). Owoce w [...]
[...] Rolnictwa USA - USDA, podpowiada nam, że przeciętny keczup posiada: w 100 g - 101 kcal w łyżce stołowej (17 g) - 17,2 kcal. Łatwo zatem zapamiętajmy - tyle gramów, ile keczupu zjesz, tyle dostarczysz kalorii. Nie jest to zatem jakaś zatrważająca wielkość, jeśli weźmiemy pod uwagę dawkę. Niestety keczup ma pewną "wadę", która wynika z [...]
Teorie na temat żywienia ciągle się zmieniają. To, co jeszcze wczoraj było złe i nie miało prawa znaleźć się w zdrowej diecie, dziś jest zalecane, a często nawet określane jako panaceum. W ciągu ostatnich lat cała piramida żywieniowa została zanegowana, zły skutek soli został obalony, nabiał zyskuje coraz to gorszą sławę, a na półkach sklepowych [...]
[...] nam klarownej odpowiedzi na te pytania. Pojawiają się różne teorie, ale cały czas krążą one w obszarze mniejszego lub większego prawdopodobieństwa. Podsumowanie Zobacz, ile możesz zrobić dla siebie, dla zdrowia, dla większej kontroli procesów starzenia się. To niby oczywiste porady i pewnie znasz je na pamięć, ale czy rzeczywiście [...]
Dzięki „szamanom XXI wieku” i różnorakim „uzdrowicielom” największe zagrożenia dla zdrowia są bagatelizowane, a wyolbrzymia się kwestie mające marginalne znaczenie (np. niedobór witaminy B12, który jest spotykany i tylko w specyficznych grupach: weganie, intensywnie trenujący sportowcy, osoby w podeszłym wieku). Podsumowanie Brak aktywności jest [...]
O ile samo przybranie kilku kilogramów masy na zimę z reguły nie wyrządzi nikomu szkody zdrowotnej, tak doprowadzenie się do osłabienia kondycji fizycznej, czy zaburzeń związanych ze wzmożonym odczuwaniem senności i utraty kontroli nad ciśnieniem tętniczym, jest sytuacją niedopuszczalną. Niezależnie od tego, jak daleko odeszło się od formy, [...]